Будала (2014)

Име филма: Будалаdurak (2014) poster
У оригиналу: Дурак
Држава: Русија
Језик: Руски
Режија: Јуриј Биков
Жанр: Драма, Крими

Глумци:
Артјом Бистров … Никитин
Наталија Суркова … Галаганова
Јуриј Цурило … Богачев
Борис Невзаров … Федотов

Трајање: 116 min

Оцена:
ocena 5

Коментар:
Животи 800 људи буквално висе о концу због немара и корупције градске власти. Сваког секунда зграда у којој живе може да се сруши. Једини који покушава да упозори на опасност је несвршени студент архитектуре Никитин, који ради као шеф службе задужене за одржавање зграде.

Преузми:
http://xrutor.org/torrent/401453/durak-2014-web-dlrip-itunes

Превод:
http://www.opensubtitles.org/en/subtitles/6250495/durak-sr

Везе:
Durak (2014) on IMDb

Слике:
durak (2014) 02
durak (2014) 03
durak (2014) 04
durak (2014) 05
durak (2014) 06
durak (2014) 07
durak (2014) 08
durak (2014) 09
durak (2014) 10
durak (2014) 11

Advertisements
Categories: драма, крими | Ознаке: , | 14 коментара

Кретање чланака

14 thoughts on “Будала (2014)

 1. Остров

  Будала – није добро увек бити добар…

  Баш ме занима да ли ће се коментарисати овај филм у духу филма Левијатан?

 2. Изузетно депресиван филм.
  Добри и поштени такви су због себе а не због других. То је унутрашња особина и не зависи од околине.
  Мало су претерали са отвореним признањима лоповлука власти и општим падом морала „широких народних маса“ (шнм).

 3. Филм је у стилу „Буре барута“ где има само песимизма и негативности који до коске објашњава да је је 100% свега труло и да се руши као и та зграда из филма. Чак и ако није тако, ово изгледа као најгоре наручено издање америчких невладиних организација. У филму је 95% алкохолисаних и наркомана, буквално, јер једини који није попио до 100 грама алкохола је главни јунак и његова жена. Постоји гомила монолога који више делују као острашћени коментари појединца него као здрава критика друштва. Овакви филмови су били могући код нас у доба Милошевића али данас у доба „здраве демократије“ никако, а да у Русији итекако има различитог мишљења и да је могуће га изразити, евидентно је преко овог филма јер било га је могуће направити за разлику од Америке где чак и Мајкл Мур мора да крије да прави филм како га не би зауставили у његовој припреми.
  Све у свему једно огромно претеривање и без разлога оцрњивање данашњег друштва у Русији.

 4. Облакодер

  Још један црни бисар, има ли томе краја? Главни јунак овде није приказан као сломљена личност, као алкос, депресивац, итд., већ као правдољубив и одговоран човек. То је велика разлика у (неизбежном) поређењу са нама „драгим“ и „милим“ „Левијатаном“. Још једна позитивна ствар у овој успоредби је што се није бестијалисало са црквом. Иако нема путинових слика по канцеларијама, нити одстрела фотографија руских председника, локална власт је приказана још за нијансу горе. Људи исто, приказани су као најгори олош. Има се утисак да је чак и америчко „бело смеће“ што живи по приколицама, бољег карактера и манира од ових психопата, који бесомучно туку своју децу када почну да кризирају за вотком. А власт је толико погана, да се има осећај да би и Ал Капоне хуманије управљао градом. Седиш, гледаш, и сузе рониш. А онда климакс, крај филма… „Левијатан“ је био у лепој предности, и таман кад се помислило да нема шансе да би овај филм могао да га сустигне, клик, ракетни турбо погон је укључен, и фијуууу, успео је да достигне „Левијатана“… У фото финишу се не зна који је од ова два филма жешће нагрдио Русију.
  Ја не сумњам да се негде може пронаћи оваква локална власт у пространству Русије, као и таква људска багра, али за име Бога па тога има свугде! Но, на западу се не утркују да снимају филмове у којима саме себе приказују гао гола го*на. Немају филмове о корпоративном капитализму, о „Монсанту“, о лобистима и корумпираним сенаторима, о легализованој мафији Америке, о „Вол Стриту“, о „Милитари индастријал комплексу“, о Новом светском поретку који хара по свету. Нешто им се не мили да такве филмове финансирају, али зато финансирају „Амерички снајпер“ филмове… Једини поштен човек је главни јунак, и зато треба насловити филм по њему, како га насловити, па разуме се – „Будала“. Ах, какав је ово дефетистички, мазохистички порив у Русији?! Мали Перица се игра уметности? Или је неко дебело плаћен да снима овакве филмове? Где ли то одоше оне милијарде из америчког буџета што бејаху намењене за култрни рат и обојене револуције?
  Џаба што је филм технички добро урађен, што су сцене снажне, глума и глумци солидни, и што је музика „Кино“. Џаба све то. Аутор филма је можда направио паралелу са романом „Идиот“ од Фјодора Михајловича, модерну верзију са „модерним“ насловом, и посветио је филм Балабанову. Али чекај, па Балабанов је снимио „Брат“, а на том филму се је руски дух крепио, у тешким годинама кризе! Е то ја сматрам уметношћу, а ово нипошто. И само бих поставио питање аутору овог филма: В чем сила брат?

  • Јевстатије

   Велики су они који сниме овакве филмове. А ово само пресликајте на Србију. Ево сада да вам препричам овде сцену, па видите да ли смо заиста окружени таквим олошом. У једној емисији, монах Антоније који се противи потапању манастира Грачаница код Ваљева је изнео сведочење. Човек није хтео да им прода имање на коме му је и кућа и окућница и гробови предека, свеједно силници дођоше, разрушише све, паре му у суду оставили. Човек немоћан, присутан је и монах Антоније и полиција, и рушиоци и нешто ових који бране ту у близини манастир. Копају и гробове његових предака, смеју се, док су раскопавали један гроб указа се и извор воде. Тај што је копао рече како би волео такав извор да има у својој кући. На крају су дотерали и камион да би појачали турбо фолк до краја.

   Таквим људима смо окружени, за то нам нису криве никакве невладине организације. То је оно црно из Левијатана и овог филма. Свако ко дигне глас у својој средини стварно буде проглашен за Дурака (ма пусти га будала, што му то треба да се петља, или стандарно сигурно има неки свој интерес у томе). Овај филм сигурно није најсавршенији, али има нас који покушавамо да будемо дураки у својој средини.

   Мислите о томе више, скините те наочаре где вам је мучно све прецрно. Ни Балабанов није снимио Брат 3, већ Морфијум где се на крају главни јунак упуцао у главу. Десет година касније није више Данила Багров тај који распетљава, немогуће је више расплести врзино коло.

   А оно све што се спочитавало и што је русофилима (у најгорем смислу те речи, некритички љубитељи политичких збивања) боло очи и у овом филму и у Левијатану јесте то што је то руски а не амерички народ, а сви смо ми људи, без обзира где живимо. Много лакше се удруже лоповске врхушке него обичан народ.

   Да само живите пар година по мањим местима у Србији било би вам јасно да у овом филму нема никаквих претеривања, да су сви уиграни, сви за истим столом пију и своје џепове пуне. Док онај који хоће да устане против тога бива проглашен за будалу или за плаћеника који има свој интерес (а има и маса таквих, мада брзо их купе).

   Живели и надам се да ће овај млади редитељ у годинама које долазе правити све боље филмове.

 5. Облакодер

  Јевстатије, слажем се са вама у свему томе што кажете. Једино се не слажем да се са оваквим филмовима може учинити ма какво добро. Такви филмови могу допринети још дубљем понирању у малодушност и дефетизам. Оно што је потребно, и Русима и нама, су филмови који ће да васкрсну родољубиву свест и морал у народу. Квалитетни филмови и серије, образовне емисије, итд., који ће показати вредности за које се ваља борити. А филмови као „Буре барута“ код нас, или овакви код Руса, само штету наносе! После гледања оваквих филмова можемо само да извршимо колективно самоубиство. Шта ће млади Рус после гледања овог филма да помисли? Хоће ли желети да остане у Русији и да се надахнуто бори за своју отаџбину, или ће желети да, главом без обзира, побегне преко гране у западну цивилизацију, у „благостање“?!

  Пошто овај филм као и „Левијатан“ сматрам истим ђубретом као што је „Буре барута“, желим да Вас приупитам нешто: ко је довео на власт ове што су 15 година на власти у Србији, ко је упропастио привреду санкцијама, ко је бацао осиромашени уранијум и касетне бомбе Србима на главу, ко је распродао фирме странцима, ко је упропастио војску, ко је зајашио медије и ко и са каквим намерама пушта смеће на ТВ-у у Србији, ко је поставио овог патријарха и његове пулене, ко је задужио државу – погани српски народ, или запад?!
  Перестројка коју је наметнуо запад је ојадила Руски народ, а онда је божјом промишљу дошао Путин, који је васкрсао Русију! Тако да овакви покушаји пљувања достижу само под руски прозор, или назад у лице.
  Живео српско-руски председник и цар православне васељене – Путин!

 6. Облакодер

  Део из текста:
  Думаю, что для Быкова, Достоевский авторитет и цитирую слова классика: «Русские либералы – это лакеи западной мысли!»
  ПРЕВОД:
  Мислим да је за Бикова Достојевски ауторитет и цитирам речи класика: „Руски либерали – то су лакеји западне мисли!“

  Шта би Достојевски рекао за Србе који обожавају филмове руских либерала? Вероватно не би трошио речи…

  ТЕКСТ:
  http://www.proza.ru/2015/02/19/1

 7. Облакодер

  Тако ми се добао овај текст да нисам ни приметио да је реч другом једном либералу Бикову… Али, све једно, иста је поента.

 8. ashatoraman

  Одличан, суров, бруталан, мени се овај филм заиста допао и ако сам тек после филма прочитао ваше коментаре. Шљам постоји свуда у свету, не само код нас и у Русији, и у овом филму су га баш лепо описали.

 9. Kao sto je Nenad pisao, da je film preterivanje, nije preterivanje, nego surova stvarnost, ali je i gore u stvarnom zivotu ( ko se susretao sa ljudima na polozaju zna) , a u Rusiji predpostavljam da niko nikad nije ni bio i ne zna kako se zivi a zivi se upravo tako kako je u filmu napomenuto, “ obican covek, dodje, pogleda, mahne rukom, sredicemo i ode“ i on se ne brine za posledice, a u gradovima kao sto je u filmu narod nema zivot, to su gradovi udaljenji jedni od drugog po 200km – 300km i ima ih mali milion, zive od danas do sutra da docekaju petak da se napiju, u subotu pijani, u nedelju se trezne, i sam kraj filma jeste preterivanje da su bas svi protiv njega ali to je metaforicki, ko ce nekoga da slusa, tako je po bilo kom pitanju u zivotu nekome da pomognes i nudis pomoc on je nece prihvatiti, takvih ima mnogo, u filmu nije poziitivan samo glavni lik, bilo ih je dosta, nego je neko primetio, neko ne. Svako je izvukao svoju pouku! Kao sto kaze Oblakoder, ovakvim filmovima se ne moze uciniti nista dobro, bas zbog toga jer smo svi razliciti svako ce da izvuce svoju pouku, savestan ili ne, ali bar je dobro na kraju rekao zivimo kao svinje tako cemo i umreti, a to jeste tacno i ne moze to niko da promen. A filmovi koje nikako nije trebalo snimati su upravo filmovi kao sto su „Rane“ to su filmovi koji salju direktnu poruku mladoj odmladini kakva treba da bude i zbog jednog takvog filma je nasa danasnja omladina takva kakva jeste.

 10. Dejan

  Odlilčan film

 11. Срђан

  Филм ми се веома допао и делим апсолутно мишљење које је изнео Јевстатије, па и Александар Крстић.На крају крајева и ја живим у једном мањем месту на југу Србије и гледам неписмене идиоте како краду без имало стида и срама а нас обичне људе третирају искључиво као стоку-док им се жестоко не успротивиш.
  Никада нисам до сада био у Русији па не могу да судим јер нисам видео лично својим очима и сулудо би било да говорим о нечему што не знам али из казивања мог оца који је радио како у СССР-у (отац ми је говорио да је у СССР-у било боље) тако и у Русији а и казивању многих других наших људи који данас раде у Русији у унутрашњости земље стање у филму је поприлично реално са стварношћу колико год се то нама не свиђало.
  Иначе, упознао сам неке људе, тј. жене из Русије и Белорусије путем друштвених мрежа и комуницирам путем скајпа са некима од њих и када се потпуно отворе после одређеног периода, од почетне златне средине како је све сјајно касније се дође до тога да оно што сам од њих чуо, у коначници не одудара много од филма-ту првенствено мислим на жене из унутрашњости јер ме то интересује пошто ја нисам љубитељ великих градова и хаоса у њима.

  Ипак, стекао сам утисак да су Белоруске жене много више озбиљније по било чему и имају више позитиван став о свему у односу на жене у Русији…зашто је то тако, нисам паметан.

  Ипак, упркос свему имам намеру да ускоро напустим овај брлог од полтронске државе и одем за Русију или Белорусију и никада се не вратим овде па како год било „тамо негде“ далеко, у П.М па ако ме тамо јашу, нека јашу-утеха ће ми бити да знам језик солидно да се за почетак снађем и друга ствар да ћу тамо бити странац па ми све то неће бити толико страшно јер нема ништа страшније када те неко јаше и немаш никаквих права у својој властитој држави јер си Србин.
  Можда сам мало и скренуо са теме али ако текст није прикладан и у складу са правилима нека модератор исти удаљи.

Напишите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: